Många drömmer om att studera för att tillslut kunna jobba med sitt drömyrke. Kanske är det att bli advokat, eller tandläkare eller möjligtvis som lärare. I Sverige kostar det ingenting att studera, och det ska vi vara väldigt glada över. Runt om i världen kostar det väldigt mycket, men genom vår skatt finansieras skolgången för väldigt många människor. Men även om skolgången är gratis så kan det vara tråkigt att behöva vända på varenda krona för att få vardagen att gå igenom. Därför är det väldigt många studenter som jobbar vid sidan av sina studier.

Man behöver inte bara äta nudlar

En vanlig myt är att man inte har några pengar alls när man studerar. Visst, det är möjligtvis inte lika mycket pengar i plånboken som om man har ett heltidsjobb. Men det går att få det att gå runt ändå. CSN (Centrala studiestödsnämnden) är en svensk myndighet som förser studenter med pengar. Det handlar om studielån och studiebidrag, hemutrustningslån samt körkortslån. Studerar du heltid så har du möjlighet att få fullt studielån och fullt studiebidrag för de år som du studerar. I runda slängar handlar det om cirka 10,000kr i månaden, bortsett från sommarmånaderna såvida du inte tar sommarkurser på något av Sveriges universitet, komvux, folkhögskolor eller högskolor. Under 2018 betalade CSN ut 18,2 miljarder kronor i bidrag, och 18,9 miljarder kronor i lån till personer som studerade. Ofta går det att kombinera sina studier med att ha ett deltidsjobb och jobba ett par timmar i veckan för att dryga ut sin kassa. Väldigt många företag och arbetsgivare söker studentet för enklare jobb. Dessutom får du väldigt lärorik kunskap från att jobba, utöver att du får pengar. Detta ger dig en större fördel i ditt kommande arbetsliv. Många rekryterare och företag ser även mycket positivt på att arbeta vid sidan om studierna då det signalerar att du kan ha flera bollar i luften och att du är motiverad, vilket är två mycket eftertraktade egenskaper att ha.

Viktigt att planera sin tid

När det kommer till att jobba och studera samtidigt, så är det viktigt att planera sin tid då det ibland kan kännas både övermäktigt och stressigt. Det kan vara bra att redan vid terminsstart sätta upp delmål veckovis. Har du en tenta i slutet av månaden, då kan det vara bra att börja läsa kurslitteratur och öva på gamla tentor för den istället för att behöva sitta kvällarna innan och stressläsa hundratals sidor kurslitteratur. Det kan även vara bra att ha lite marginal i den tid du uppskattar att det ska ta, då det kan ta längre tid än du har väntat dig. Ofta är arbetsgivare till studenter medvetna om att de har tentor och genom att hålla dem uppdaterade med när du har tenta så kan du också möjligtvis få jobba lite mindre eller bättre anpassade arbetspass utefter när din tenta ska lämnas in eller när du ska befinna dig i eximinationssalen. Köp även en kalender, det blir mycket tydligare om du kan skriva ned när du har föreläsningar, tentor och jobb. Då blir det mycket lättare att kunna planera.

Viktigt att planera sin tid
Viktigt att planera sin tid