Böcker är alltid tillgängliga, de är relativt billiga och ibland är de till och med helt gratis, fördelarna med att läsa dagligen är många och förutom de allra självklaraste fördelarna såsom att du lär dig att slappna av medan du läser och att du för en stund förflyttas till en annan plats och en annan tid så finns det en hel drös med andra fördelar. Kika vidare nedan för den ultimata listan.

  • Genom att läsa böcker så lär du dig om empati och genom att läsa en riktigt bra bok har du har möjlighet att följa mängder av olika människor på deras äventyr och känna deras egna känslor. En del kanske till och med går igenom samma sak som dig själv vilket gör att man också skapar sig ett personligt band.
  • Du får större kunskap och du får en större vokabulär. Genom att läsa olika sorters böcker så får man såklart en möjlighet till ny och till intressant information. Förutom de ovanstående positiva fördelarna så lär du dig också att stava och skriva ordentligt vilket i sig såklart aldrig kan bli fel.
  • Att sätta sig ner och läsa en bok är också bland det allra viktigaste och det bästa du kan göra för din egen mentala hälsa. Genom att hitta en bra bok så tar du en paus från alla dina måsten och din eventuella oro och du kan sätta av lite tid för dig själv. Det är också ett fantastiskt sätt att känna sig mindre ensam då en bok som är intressant också blir din följeslagare under tiden det tar att läsa den.

Men om man inte är en läsare då?

Går det att träna upp ett intresse?

Om man inte är en van läsare eller kanske aldrig gjort det till en vana att läsa så är det dags att börja nu då fördelarna uppväger varenda nackdel som eventuellt skulle kunna finnas. Men det kan vara svårt och även jobbigt att inse detta själv. Har man inte haft läsning som en vana kan man ha glömt bort hur roligt och hur stärkande det är att läsa och det är viktigt att hitta hit igen. Genom att ta med en bok överallt så finns den alltid tillgänglig. Passa på att njut när du får några minuter i vårsolen, i tunnelbanan, eller på biblioteket.

Du är vuxen och kan såklart välja om du vill fortsätta en bok som du redan har påbörjat, kanske kom du aldrig in i den, kanske motsvarade den inte dina förväntningar, oavsett vilken anledningen är så kan du alltid plocka bort boken och hitta en som ger dig en positiv känsla istället.

Spelar det någon roll hur gammal man är?

Det är aldrig för sent att börja läsa och fördelarna med att läsa är desamma oavsett om du är gammal eller om du är ung. Men med tanke på de positiva upplevelserna som de ger oss så kan det vara värt att inte vänta för länge med att börja läsa om det inte varit ett stort intresse tidigare.