Selma Lagerlöf var den första svenska författaren, och den första kvinnan, som fick Nobelpriset i Litteratur när hon fick det 1909. Trots att det är mer än hundra år sedan har många läst någon av hennes böcker i skolan. En sådan bok är Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som skrevs som en läsebok i geografi för skolan. I boken blir Nils Holgersson förvandlad till en pyssling och sedan flyger han över Sverige på ryggen av en tamgås. Flera av hennes böcker, som Jerusalem och Gösta Berlings saga, har även blivit film eller tv.

En annan kvinnlig författare vars verk blivit både film och tv är barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Hennes första barnbok om Pippi Långstrump kom 1945.  Hon skrev sedan flera böcker som alla blivit folkkära. Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn, Kajsa Kavat, Madicken, Bröderna Lejonhjärta är bara några av de älskade karaktärerna, och inte bara i Sverige. Hennes böcker har översatts till 104 språk och flera av hennes karaktärer är lika älskade utomlands som i Sverige. 2015 tog Lindgren plats på 20-kronorssedeln, en plats som Selma Lagerlöf hade innan.

En tredje känd kvinnlig svensk författare är Kerstin Ekman. Precis som Selma Lagerlöf har hon varit medlem av Svenska Akademien. Hon är även en av endast två författare som fått Augustpriset två gånger. Flera av hennes böcker är deckare, men hon har även skrivit böcker som skildrar delar av Sverige som kanske inte alltid är i allmänhetens fokus. Till exempel skrev hon fyra böcker i en romansvit om Katrineholms utveckling från stationssamhälle till en modern industristad. Hennes kändaste bok, Händelser vid vatten från 1993, kombinerar deckargenren med perspektiv på samhällsutvecklingen, och tilldelades flera litterära priser, bland annat Augustpriset.

Kända svenska manliga författare

Mannen som gett upphov till Augustpriset, August Strindberg, är kanske en av de kändaste manliga svenska författarna. Strindberg föddes vid mitten av 1800-talet och ses ofta som en nydanare av det svenska språket och flera av hans verk räknas som klassiker i den svenska litteraturen. Röda rummet är kanske Strindbergs kändaste verk, men även Hemsöborna, Giftas och Tjänstekvinnans son är kända verk.

En känd mer samtida författare är Jonas Gardell. Gardells första bok, Passionsspelet kom 1985, och han har sedan dess gett ut flera romaner, men även skrivit tv-manus, pjäser och filmmanus. Hans första filmmanus, Pensionat Oskar, hade premiär 1995 och fick flera priser. Alla kanske inte har läst en bok av Gardell, men då flera av hans böcker blivit tv, som En komikers uppväxt, i kombination med Gardells offentliga persona gör honom känd för de flesta.

Författaren Vilhelm Moberg var även han känd för sitt deltagande i den offentliga debatten under sin livstid, men än idag är han mest ihågkommen som författare. Framför allt genom Utvandrarserien som i fyra böcker skildrar Karl-Oskar och Kristina och andra svenskar som emigrerar till USA för att skapa sig ett nytt liv långt ifrån armodets Sverige. Tetralogin blev grund för för musikalen Kristina från Duvemåla som skrevs att de för detta Abba-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Andra kända böcker av Moberg är Rid i Natt, Raskens och Din stund på jorden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.