Med tiden så har väldigt mycket förändras inom litteraturen och i framtiden kan vi nog bara förvänta oss fler förändringar. Skrivstilen är inte densamma och detsamma gäller språket. Blickar man över de böcker som man idag skulle kalla för ”klassiska” så skulle språket i dessa beskrivas som ”gammaldags” och till och med svår. Även om dessa aspekter inom litteraturen har förändrats så är de klassiska böckerna fortfarande väldigt omtalade och eftertraktade. Dessa böcker kan fortfarande komma att användas i skolan och på olika bokklubbar världen över. Förutom det så är det ju även intressant att på fritiden läsa böcker som väckt diskussioner och känslor och som fortfarande berör människor flera år efter deras utsläpp. Bland dessa böcker klassas bland annat  ”Greven av Monte Christo” av Alexandre Drumas, ,” Huckleberry Finn” av Mark Twain, ”Flugornas Herre” av William Golding och många fler. Även ”Anne Franks Dagbok” av Anne Frank, som egentligen inte var menat att bli en bok för tusentals människors ögon att läsa utan Anne skrev helt enkelt som liten flicka en dagbok om hennes liv. Anne och hennes familj var av judisk religion och boken handlar om hur de höll sig gömda från den nazistiska ockupationen i Nederländerna. Dessa är klassiska böcker värda att läsa som vanligen finns att låna på till exempel på biblioteket.stockholm.se.

Frankensteins Monster

En bok som fortfarande är aktuell är ”Frankensteins Monster” av Mary Wollstonecraft Shelly, utgiven år 1818. Boken är en skräckroman som hade stor succé då och som fortfarande har succé än idag. Boken handlar i stort sätt om negativiteten kring att döma dem som är annorlunda. Victor Frankenstein, bokens huvudperson, åker till Ingolstadt för studiernas skull och väl där börjar han få mer och mer intresse för kemi och naturvetenskap. Frankenstein intresseras av livet och döden och det går snabbt över till den grad att detta intresse konsumerar nästan hela hans tid. Han försöker då att experimentera på livlös materia och detta leder till att han av misstag skapar ett experiment som faktiskt får liv. Hans experiment ser ut som en grotesk version av en människa och detta får honom att bli skräckslagen och fly. Monstret, som han kom att kallas sedan i boken, försöker då att ta sig ut i staden och socialisera med människor dock utan någon framgång. Stadsborna antingen flyr från honom eller schasar iväg honom på grund av hans utseende. Detta väcker vissa känslor hos honom som i sin tur leder till ett antal olika olyckliga händelser. 

Systrarna Brontë

En annan klassisk bok är ”Svindlade höjder” av Emely Brontë. Romanen från år 1847 fascinerade dess läsare med en tragisk kärlekshistoria som kom att beröra. Heathcliff, ett barn som räddas från Liverpools gator kom i vuxen ålder att bli kär i sin käraste lekkamrat som han växte upp med. Deras kärlek leder dock till olyckliga incidenter. Emely Brontës syster, Charlotte Brontë, skrev även hon en roman som kom att bli världskänd. ”Jane Eyre” är skriven år 1847 och handlar om en kvinnas liv och motgångarna hon möter i samhället och inom sig själv. Hon kom senare att träffa Mr Rochester, en man som stal hennes hjärta.