Konsten att skriva

Det är något speciellt med att alltid ha en penna till hands och en anteckningsbok liggandes i närheten. Så fort en tanke eller idé dyker upp i sinnet kan den skrivas ner och bli ihågkommen. Det är något romantiskt över att skriva på papper. Man ser framför sig hur författarna sitter på ett café med pennan i högsta hugg och en kaffe bredvid och den så attraktiva anteckningsboken nära. Men jag tror att den tiden är förbi och har bytts mot något modernare sätt.

Numera används nog en laptop eller en stationär dator. Fördelen är många men mystiken har försvunnit med digitaliseringen. Men det är inte det som är konsten med att skriva. En bra historia börjar alltid inne i personen som historien berättar. En tanke föds och ord efter ord formas en berättelse som tillslut blir till en artikel, saga eller varför inte en bok. Själva berättelsen kan vara kort som lång. Det som avgör om den är bra eller inte är om den stannar kvar efter att den blivit läst hos läsaren. En bra skriven text ska väcka något i läsaren. Det kan vara frågor, en känsla eller eftertanke.

En text som berör helt enkelt. Det är inte alla som kan skriva, det är en konst är att få berättelsen att gå ihop och med det menas att historien binds samman och blir intressant för läsaren. Olika texter tilltalar olika människor men en sak en bra text har gemensamt är att den har berört på något sätt och texten har skapat ett liv efter historien. Med det menar jag att den lever kvar i läsarens fantasi och i vissa fall fortsätter och i andra fall skapar diskussioner mellan flera läsare av samma text. Detta är konsten att skriva.

Papper eller dator?

Papper eller dator?

En anteckningsbok är oftast i bra storlek och får för det mesta dels plats i väskan. Man kan ha den med på tåget, bussen eller flyget. Den är väldigt behändig och när det behövs en anteckning är den nära till hands. Nackdelen är att skriver man mycket kan det vara svårt att hitta tillbaka till något man skrivit tidigare. Texten kan blekna eller bli blöt och på så sätt förstöras. Medans en laptop är av större variant, är den ändå mer säker då texten sparas för alltid om den blivit sparad.

Man kan lätt ändra i texten och hitta tillbaka till något man tidigare skrivit. Även om det inte är lika romantiskt så är det mer behändigt. En kombination är det bästa. Anteckningsbok för tankar i stunden och laptop för formandet av texten. Men det är ändå innehållet i texten som spelar roll. Det har blivit populärt att arbeta från caféer eller allmänna platser med världen som arbetsplats. En trend som tilltalar många och där nya idéer lätt kan uppstå. När man reser möter man nya människor, smakar ny mat och upplever nya levnadssätt som oftast stimulerar ens sinnen. Det kan vara dåliga eller goda minnen som skapas men oftast något att skriva om.