Skrivning

Drömmer du om att komma undan för att skriva i lugn och ro, långt borta från hemmets alla göromål men samtidigt behöver lite vägledning om hur du tat nästa steg för din roman? Vill du träffas och arbeta med andra författare/blivande författare, men i en mer intim miljö än en stor konferens? Då kan ett skrivretreat vara lösningen.

En författares hem eller kontor handlar ofta om att arbeta i ensamhet. Konferensen fokuserar på nätverk och föreläsningar. Ett skrivretreat däremot är någonting där emellan där man har sin ensamhet att skapa men samtidigt ett kollektiv när man känner att man behöver det. Många retreat ligger på vackra platser som får din inspiration att flöda ännu mer. Det brukar som regel erbjudas workshops, utflykter och interaktion med en liten grupp författare.Det är det ultimata sättet att kombinera semester med inspiration, nätverkande – och, naturligtvis, massor av skrivande.

Dyrt men värdefullt

Prislappen kan vara stor men en del av dem kan erbjuda stipendier av olika slag. Därför kan det vara värt att söka efter det. En sak du ska ha i åtanke är också att ett skrivretreat faktiskt är en investering i din karriär, liksom en möjlighet att komma undan. Om det inte är i din prisklass, kanske en skrivbostad för uthyrning skulle passa bättre. Det finns en jättemysig i mitten av Höga Kusten och flera stugor i Dalarna.

Ett av de bästa skrivretreaten jag deltagit i var på Island, Island Writers Retreat, vaggan för berättande och historia. Intima workshops blandades med paneler med kända författare. Men även sightseeing och egen skrivtid stod på schemat. Just den mixen med dedikerad skrivtid och samtidigt kunna utforska det otroliga Island tillsammans med samtida isländska författare var bara fantastiskt. Jag är så tacksam och helt tagen av hela retreaten. De hade träffat rätt på alla sätt med platser att besöka, författarbesök, plats att vara, rätta ledarna och fantastisk mat. Totalt perfekt. Kostnaden ligger runt 16.000 kronor utan resa, logi eller måltider. Däremot erbjuder de olika stipendier. Island Writers Retreat hölls för första gången i april 2014 och evenemanget består av en serie smågruppsverkstäder och kulturella turer utformade för att introducera deltagarna till Islands rika litterära arv. Island Writers Retreat utsågs till ett av världens bästa författarretreat av Sydney Morning Herald och en av de 10 bästa “evenemangen att resa för 2014” av Four Seasons Magazine.

Jag kan inte nog mycket uttrycka hur fantastiskt det var. Med tanke på berättarkonsten på Island får man en känsla av att det är därifrån alla författare härstammar.

Från Island till USA

Det finns ett nytt retreat jag spanat på för min nästa resa, i Harpers Ferry, West Virginia. Retreaten hålls i den vackra, historiska bergsstaden Harpers Ferry, ungefär en timme från Washington, D.C. Endast kvinnor kan delta och det är en liten grupp med mellan 7-11 deltagare. Inte bara författare är välkomna, det är öppet för alla karriärfokuserade kvinnor som behöver utrymme och lugn för att fokusera på sitt arbete.

Förutom massor av arbetstid inkluderar retreaten en lätt till måttlig vandring varje morgon och en gruppmiddag varje kväll på en lokal restaurang. Men man ska inte känna något tvång eftersom alla aktiviteter är valfria, så du kan välja att få energi av gruppsamtal eller dyka djupt in i solotid. Kostnaden är runt 25.000 för fem dagar inklusive logi och alla måltider.

En liten paus

Att få skriva hela dagarna är en välsignelse om man gillar det, men vi vet dock alla att man ibland måste ta en paus. Det kan vara att man kört fast eller att man rent fysiskt behöver ett brejk.

I mitt fall brukar det oftast vara övervägande mentalt men jag har hittat sätt som hjälper. Eftersom retreaten oftast ligger på vackra ställen så brukar jag ge mig ut för att utforska omgivningarna till fots, därför är mina joggingskor lika viktiga i packningen som datorn. Ja, nätan i alla fall. Faktiskt har jag märkt att det kan lösa många proppar om jag tar mina vandringsturer. Ofta får jag inspiration av någonting i naturen att komma över den puckel jag fajtas med för tillfället.

Om det skulle vara för sent att vandra eller om jag av någon anledning måste stanna inne så blir det i alla fall inte tv. Eftersom jag alltid varit svag för spel av olika slag, helst sällskapsspel eller bordsspel, så blir det ofta att jag tar fram min ipad och spelar lite. Gärna ett spel där man inte måste använda hjärnan extremt mycket. Det ska var lätt, roligt och gärna äventyrligt! Men när det kommer till övriga aktiviteter än skrivande så hittar man ju alla sina sätt som fungerar.