Astrid Lindgren är en av Sveriges mest älskade författare genom tiderna. Hon skrev under sin tid i livet en mängd olika böcker om kända sagofigurer som Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Astrid föddes år 1907 i Vimmerby, då med efternamnet Ericsson. Hon fastnade från tidig ålder för böcker och fick en av sina uppsatser publicerad i tidningen då hon var i skolåldern. Efter hon gått ut skolan med högsta betyg började hon att arbeta som korrekturläsare samt skrev korta reportage för Vimmerby tidning. Senare flyttade hon till Stockholm och utbildade sig i maskinskrivning samtidigt som hon väntade sitt första barn, en son, med den gifta chefredaktören för Vimmerby tidning. Senare i livet träffade hon sin stora kärlek Sture Lindgren vilken hon gifte sig med och fick ännu ett barn, då en dotter. För sina barn och deras vänner berättade hon bland annat om Pippi Långstrump vilket var väldigt uppskattat. I mitten på 1940-talet låg Astrid hemma med en stukad fot och passade då på att skriva ner berättelsen på papper. I födelsedagspresent det året fick dottern ett skrivet manus. Samtidigt så valde hon att skicka in manuset till flera förlag men blev refuserad då innehållet var för kontroversiellt och de inte vågade ge ut en sån bok. Istället deltog hon i en tävling som förlaget Raben & Sjögren hade och hon skrev en flickbok vid namnet Britt-Marie lättar sitt hjärta. Astrid vann andra pris och var väldigt glad över sin framgång. Hon passade då på att arbeta om Pippi och gjorde henne mindre elak och skickade på nytt in manuset som blev accepterat. Astrid Lindgrens karriär hade börjat. Totalt hann Astrid ge ut över 40 böcker som sålts i mer än 150 miljoner exemplar och har översatts till 104 olika språk. Än idag upptäcks Astrid Lindgrens värld av barn över hela världen både genom böcker och filmer. Förutom den litterära sidan så var Astrid en viktig person i samhällsdebatten. Hon var en person som gjorde allt för att prata om att våld var fel och ville ha ett samhälle där man istället spred mycket kärlek. Astrid Lindgren avled år 2002.

Astrid Lindgren och filmatiseringar

Flera av Astrids böcker har blivit filmatiserade. Det finns både klassiska filmer som hon var med och arbetade på och nya varianter som är både spelfilmer och animerade. Många länder har gjort egna tolkningar på filmerna och gjort stor succé. I Ryssland blev Karlsson på taket en älskad figur och i Frankrike fastnade man för Emil i Lönneberga. Vid översättningen av filmer har det ibland brustit en del i språket men ändå fått stort genomslag i landet.

Astrid Lindgren och filmatiseringar
Astrid Lindgren

Från filmernas värld kommer dessutom flera kända visor som än idag sjungs på skolavslutningar. En sådan klassisk sång är Idas sommarvisa som kommer från Emil i Lönneberga. Astrid Lindgren är ett så stort och älskat namn att man 2011 meddelade att Astrid kommer ta Selma Lagerlöfs plats på 20-kronorssedeln. Från och med 2015 började den att tillverkas och är idag en vanlig syn i svenskars plånbok.